M T O T F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
April 2019

Hvordan ta vare på hestens høver selv

 

Hva kan du som eier gjøre for hestens hov?

Vi vil alle ha hester med flott eksteriør og vi kjenner alle til uttrykker "ingen hov- ingen hest". 80% av alle helseproblemer hos hest er hov relatert. - Og det er mye du kan gjøre selv for å passe på hovkvaliteten, i det inngår at du må være nøye med at hovpleieren din oppfyller kravene  for å forebygge store ledd og bein skader som er hov relaterte. Høver er ett tema for mange hesteeiere som fullt og helt er overlatt til hovslageren eller hovtrimmeren og slik bør det ikke være. Det skal være ett samarbeid for hestens beste.

Hovens oppgave er å holde hesten oppe og absorbere støt fra bakken når hesten rører seg.

For at hesten skal klare sin oppgave på en optimal måte må hoven være balansert og ved god helse. Skoing, diett og hovpleie er vesentlig om du ønsker det beste for din hests høver, ben, ledd og sener.

Hva er en balansert hov?

Villhester sliter ned sine høver i forhold til eget eksteriør og kroppsvekt. I og med at vi har temt hesten har vi stoppet denne naturlige prosessen. Høvene vokser hele tiden, og hos våre tamhester slites de ikke naturlig. De er enten beskyttet av sko eller ved at hesten går på for mykt underlag. Hovproblemer har blitt veldig vanlige og "den perfekte hoven" er nesten  en myte. Det er derfor svært viktig at hovstellet blandt annet blir fulgt opp av hovslager eller hovtrimmer med maksimum med 6 ukers mellomrom. Det som skjer hvis hoven blir for lang er at beinet inne i hoven havner i helt feil stilling. Over tid kan dette  skade ledd og sener som "jobber" sammen med hoven.

Bli trygg på at din faglige og utdannete hovpleier/hovslager gjør jobben sin skikkelig:

Innsiden og utsiden av høvene skal være like lange, hoven skal ikke skli ut på sidene, du skal føle en rett linje ned med hånden fra kronranden til bakken. Hvis hoven får lov til å få "sleng" er dette inngangsport til mange bakterier. Hår linjen skal gå parallelt med bakken sett forfra. Er dette i ubalanse kan det fort føre til halthet hos hesten. Den ideelle hoven er symmetrisk og kan distribuere energi fra støtene når hoven settes i bakken. Dette betyr også at strålen(kråka) må få kontakt med bakken for å absorbere sjokket og for å bære hestens vekt. Ekspansjonen og kontraksjonen av strålen er også viktig ettersom prosessene hjelper til med å holde i gang blodsirkulasjonen i foten ved å pumpe inn eller suge ut blodet av hoven. - OG Hoven skal ikke ha noen sprekker!

Hva kan jeg selv gjøre:

Pass på at hesten får alle vitaminene og mineralene den trenger i tillegg til godt grovfor.

  • 1. Vær nøye på å holde rent ute i luftegården, grus opp stedene hestene står mye og vær nøye med at de har det tørt og rent inne i leskuret ved utegang. Det er gjort mange tester som viser at dersom man er flinke til å holde rent rundt hesten vil man få mindre bakterier som spiser seg inn i hoven.
  • 2. Samarbeid med en hovpleier du kan snakke med og som kommer regelmessig. 6 uker er maks av hva du kan vente med hovpleie enten hesten er skodd eller barfot.
  • 3. Vask høvene og skrubb gjerne med en oppvaskbørste for å fjerne sand og leire utenpå hoven. Dette samler bakterier. Pass på å gjøre det jevnlig, og få gjerne hovslageren/hovtrimmeren til å bruke finsiden av raspen sin utenpå hoven for og "åpne" porene i hovveggen og fjerne uønsket jord og bakterier som har satt seg fast på hoven slik at bakteriene ikke får tak i hovveggen.
  • 4. Kjøp eller lag deg et desinfeksjonsmiddel som dreper både bakterier og sopp som er hovens største fiende. Bruk desinfeksjonen flittig. 3-4 ganger i uken er ideelt. Spray da utvendig og innvendig på hoven. Et godt tips for å forebygge mugg er å spraye fra kneet og ned for å hindre bakteriene i å sette seg. Tips: Jod og tjære kan tørke ut hoven. Vær nøye med å desinfisere sømhullene, en god hovslager bruker små og få sømmer for å hindre minst mulig ødeleggelse på hornet,- En god hovslager vet at dette er inngangsport nr 1 for bakterier. Bakterier kan spise opp hoven like fort nedenifra som hoven vokser ovenifra. Og får bakteriene fritt spillerom kan de gjøre stor skade.
  • 5. La høvene tørke opp ved å sette hesten inn hvis mulig ett par ganger i uken, spesielt hvis du har en utegangshest. Dette vi l være med på å styrke og beskytte høvene.
  • 6. Toppen av kransekaka er å finne en hovolje som gir næring, lukker sprekker og hjelper hoven til å regulere fuktigheten i hoven. Pass på at du ikke kjøper en olje legger seg som en hinne utenpå og lukker porene i hoven. Den bør være laget av naturlige oljer og trekke fort inn. Da vil du og hovslageren din merke forskjell!
  • 7. Det ideelle for alle hester som går med sko hele året er å la hoven få en liten- "hvile"- periode. La hoven vokse ned sømhullene en gang i året og rydd opp i alle bakterier som koser seg under skoen. Da vil hoven holde seg sterk lengre.

Lykke til med hovpleien, det er viktig for hesten at hoven får ett stort fokus og blir tatt på alvor. Da får du en gladere hest.

/._00_sept 2010flyer 043fly.jpg

Skrevet av Eva Jensen, www.hestdalen.no