M T O T F L S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Januar 2019

Thrush- Sur Stråle

Er en hovinfeksjon som starter rundt og i kråka. Sykdommen er ofte assosiert med ustelte, møkkete høver, men kan også oppstå i staller med mye fukt og viser seg gjerne uken før hesten skal ha nye sko. Kråka har vokst mye og kan hindre luftsirkulasjonen i området. Bakterier er som oftest årsaken til thrush, men soppinfeksjon er også en grunn. Det viktigste i behandlingen av thrush er å komme i gang så raskt som mulig. Hvis infeksjonen ikke blir behandlet hurtig kan den gå over i sålen. Når infeksjonen siger dypere innover kan det bli vanskelig å få ryddet opp ettersom det dannes små lommer hvor mesteparten av remediene vi påfører ikke vil nå. (Brennan.M. 2004)

SYMPTOMER/hovbilder sept 054.JPG

·         Vond lukt når du lukter på området rundt kråka når du har rengjort området

·         Hoven er myk, med puss og kan ha svarte områder på begge sider av kråka

·         Halte Hester som alltid er skodd har større fare for å få thrush ettersom de sammenklemte hælene medfører mindre plass på hver side av kråka som igjen betyr mindre lufting og dermed større mulighet for bakteriedannelse.

Ta av skoene og slipp hesten ut i en stor paddock slik at den kan bevege seg. Etter noe tid vil hælene vide seg ut igjen og lufttilførselen rundt kråka vil øke. Men, begynnende thrush må allikevel behandles selv om hesten går ute uten sko . Husk at det eneste som vil hindre thrush i lengden er god og regelmessig hovpleie både av en erfaren barfottrimmer, men også av eieren som må rense høvene hver dag og gi hesten en oppstalling i et rent og tørt miljø. Alle bakterier trives best i et varmt og fuktig klima. (Brennan.M. 2004)

Det er forsøkt mange behandling for å bli kvitt thrush, men tilstanden er vanskelig å bli kvitt. En behandling som har en bra virkning er en blanding av 1 del kolloidalt sølv og 3 deler Calendula salve (kjøpes på nettet/helsekostforretninger) og bruke blandingen to ganger daglig på den infiserte hoven i 7 – 10 dager. (Brennan.M. 2004)

En annen behandling som har vist bra resultater på fremskreden, kronisk thrush er en sterk cephalexin-basert  antibiotikakur  som vanligvis benyttes på brystbetennelse (mastitt) på kuer. Disse kommer i tuber med et stempel som gjør at man kan presse massen dypere ned i lommene i kråka. Først må hoven rengjøres nøye, så påføres antibiotikaen ned i de infiserte områdene. Deretter legges flere lag med gasbind på toppen for å holde antibiotikaen der den skal. Deretter surres hoven med duct-tape. Dette skal nå virke i 2 dager, deretter gjøres samme prosedyre på nytt. For å være helt sikker på at all thrush er borte er det fornuftig å gjøre øvelsen 3 ganger.  Det er viktig at veterinæren undersøker hesten i forkant av en slik behandling for å forsikre seg om at alt ligger til rette for en slik kur. (Brennan.M. 2004)

For mindre alvorlig thrush brukes en oppløsing av 5 dråper med enten tea tree eller lavendel olje i matolje som f.eks. solsikkeolje, druekjerneolje eller valnøttolje. Skrubb hoven med saltoppløsning før hver påføring. Smør inn det infiserte området med blandingen 2 – 3 ganger daglig.

Goodhoof eller goodfrog er gode midler som er effektive mot sur stråle/hovbilder sept 059.JPG. 

Homeopatiske midler (Couzens.T. 2006)

KREOSOTUM C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 2 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Den mest vanlige homeopatiske medisinen ved thrush der alle de vanlige symptomene er tilstede, spesielt den vonde lukten og det døde vevet. 

MYRISTICA SEBIFERA C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 2 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Det nest mest vanlige middelet, brukes mot infeksjoner og kan benyttes sammen med andre homeopatiske midler.

SILICEA C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 2 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Brukes mest der groprosessen er langsom og/eller infeksjonen har spredd seg til mere følsomme vev. 

HEPAR SULPHURIUS C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 2 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Der det er mye puss og hvor hesten er tydelig halt.

MERCURIUS SOLUBILIS C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 2 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Lukten er ikke fullt så ille men hvor området i furene viker svært fuktige eller våte. 

ANTRHACINUM C200Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 3 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Et alternativ til Kreosotum og nyttig der det ikke har vist at det virker. Brukes i alvorlige tilfeller.

SQUILLA MARITIMA C30Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 3 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.Symptomer: Legg til denne der det er alternerende ubehag fra dag til dag. 

SULPHUR C30Dosering: 5 tabletter løses opp i litt kaldt vann og sprutes inn i munnen på hesten med en sprøyte uten spiss 3 ganger daglig til hesten viser bedring. Du kan også snike tablettene inn mellom tenner og kinn og la dem smelte der. Smaken er søt så vanligvis syns hester det er greit.